Piwo na przeziębienie

Amatorzy złocistego trunku wskazują niejednokrotnie na jego lecznicze właściwości. Piwo, szczególnie podawane na ciepło w formie grzańca z przyprawami doskonale wspomoże walkę z przeziębieniem oraz sezonową grypą.

Towarzyszące człowiekowi niemal od zarania dziejów piwo, uzyskiwane w procesie fermentacji drożdży piwowarskich, chmielu oraz ekstraktów słodowych stosowane było nie tylko w celu poprawy samopoczucia, ale również jako domowej roboty lekarstwo na różnego rodzaju schorzenia.

Również i dziś nie brak amatorów smacznych grzańców piwnych, które doskonale pomagają w leczeniu objawów grypy, przeziębienia, niwelują bóle mięśni oraz wpływają kojąco na cały organizm. W piwie, zarówno tym zawierającym kilka procent alkoholu jak i w trunku bezalkoholowym zawarta jest duża ilość kalorii. Jednakże w napoju tym obecne są również ważne dla zdrowia składniki mineralne, takie jak chociażby magnez, wapń, potas, sód, fosfor oraz witaminy z grupy B.

Najlepsze efekty dla poprawy naszego zdrowia daje regularne picie niewielkiej ilości złocistego trunku. Dziennie powinno wypijać się do lub po posiłkach około pół szklanki jasnego piwa. Podczas chorób i przeziębień warto sięgnąć również po bardziej aromatyczne jego gatunki, na przykład po piwo imbirowe lub piwo miodowe z korzennymi przyprawami. Doskonałym sposobem na walkę z grypą jest również przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego grzańca z żółtkiem i cukrem.

Jako ciekawostkę warto w tym miejscu dodać jeszcze, iż picie piwa, połączone oczywiście z odpowiednią dawką ruchu oraz zdrową dietą pozytywnie wpływa na kondycję naszego serca i zapobiega wszelkim schorzeniom układu krążenia, w tym również cukrzycy. Jasne piwo pobudza również procesy trawienne, przyspieszając tym samym trawienie tłustych i ciężkich potraw mięsnych.

Każdy rodzaj i gatunek piwa pobudza również apetyt, a poprzez swoje właściwości moczopędne skutecznie zapobiega schorzeniom nerek. Co równie ważne, piwo spożywane podczas chorób i przeziębień pomaga w walce z nadciśnieniem tętniczym i doskonale uzupełnia dietę niskobiałkową oraz bezsolną. Dodatkowo, dzięki zawartości witamin z grupy B złocisty trunek obniża napięcie mięśniowe, sprzyjając relaksowi i odpoczynkowi, wspomagając również walkę z bezsennością.